Temadager Nettstasjon

Tar vi hensyn til all relevant kunnskap og forventninger når vi skal prosjektere nettstasjoner og distribusjonsnettet riktig?

Om temadagene

Norske nettselskaper står overfor krevende omstillinger de neste årene. Den økende samfunnsutviklingen setter både kapasiteten og påliteligheten i strømnettet på prøve, samtidig som store deler av nettet har behov for reinvestering på grunn av aldring. Derfor blir det avgjørende å optimalisere bruken av dagens nett og planlegge nye nett som kan levere høy kvalitet til sluttbrukerne.

På Temadager Nettstasjon vil du få innsikt i andres erfaringer og løsninger på utfordringer som ligner de du står overfor. Hovedfokuset under dagene vil være prosjektering, hvor du kan lære om beste praksis for å møte kravene til både pålitelighet og effektivitet i dagens og fremtidens strømnett.

Hvem passer temadagene for?

Temadagene passer for deg som arbeider innen prosjektering og forvaltning av distribusjonsnettet. Dette er en nyttig møteplass der du får treffe andre som jobber innen samme fagområde.

Overnatting

Temadagene arrangeres på Radisson Blu Royal Hotel i Bergen. For å oppnå rabattpris på kr 1.520,- per natt, per enkeltrom, må overnattingen bestilles innen 10. januar 2025 via denne lenken.

Overnattingen bestilles og betales av deltakerne selv.

Program

09:00

Registrering åpner

10:00

Åpning og start på temadagene

Bjørn Inge Oftedal, REN

10:10

Forprosjektering

Forprosjektering er en kritisk fase i ethvert prosjekt. Det skal utføres forberedende undersøkelser og innhenting av informasjon for å finne ut om det finnes hindringer for anlegget eller for anleggsgjennomføringen. I dette foredraget skal vi se på hva som må gjøres i forprosjekteringsfasen for å tilrettelegge for gode anlegg og anleggsgjennomføring.

Kåre Espeland, REN

10:30

Bruk av NVEs temakart - Aktsomhetskart

I dette foredraget ser vi på hvordan NVEs temakart kan brukes som et nyttig verktøy for å identifisere områder med potensiell fare knyttet til naturfarer som flom, skred og kvikkleire. Vi ser nærmere på NVEs temakart for kvikkleire, hvordan kartet er utviklet, hvilke data kartet baserer seg på, og hvordan det kan brukes. Vi omtaler også NVEs veileder nr. 1 2019 om Sikkerhet mot kvikkleireskred.

Marilyn Marskar, NVE

11:00

Avtaler: Rom i bygg, frittstående nettstasjon og tilhørende kabelanlegg

I løpet av foredraget vil jeg komme innom følgende tema: Behovet for å inngå privatrettslige avtaler med berørte grunneiere ved etablering av nettstasjoner, REN-avtalene, Alternativet til minnelig avtale: Avtaleskjønn eller ekspropriasjon, Tinglysning, Grunneier krever eksisterende nettstasjon fjernet, og nettselskapet kan ikke gjenfinne avtale. Hva da?

Torstein Eivindstad, SVW

11:30

Pause

12:00

Avstander fra nettstasjon til bygningsvegg

I dette foredraget vil vi se på viktige retningslinjer og anbefalinger for plassering av nettstasjoner. Vi vil fokusere på krav til avstander mellom nettstasjoner og bygningsvegger, både for frittstående enheter og nettstasjoner integrert i bygg. Temaet er avgjørende for å oppnå sikker og effektiv drift, og vi vil belyse hvordan riktig plassering kan bidra til å oppfylle krav til brannsikkerhet, personsikkerhet og tilgjengelighet. Samtidig vil vi diskutere praktiske eksempler og beste praksis fra ulike prosjekter.

Jørn Berntzen, Elvia

12:20

Ladestasjoner, erfaring og løsning med ulike nettstasjonstyper

Foredraget tar for seg erfaringer BKK har gjort med tilknytninger av ladeanlegg der ladeaktør stiller med prefabrikkert nettstasjon hvor nettselskapet disponerer rom til nettanlegg.

Henrik Drangevåg, BKK

13:00

Lunsj

14:00

Ventilasjon og trykkavlastningsflater

REN jobber med forbedringer av verktøy for beregning av ventilasjon og trykkavlastning. Her blir det gitt en kort status på arbeidet.

Bjørn Inge Oftedal, REN

14:15

Tema: Innvendig utstyr i nettstasjonen

Bjørn Inge Oftedal, REN

14:20

EUs nye forordning om fluorholdige klimagasser – hva skjer?

Du får høre om den nye forordningen, og spesielt om innfasing av forbud mot å sette i drift koblingsanlegg med fluorholdige gasser som isolasjons- og brytningsmedium samt om prosessen med å gjøre dette gjeldende også i Norge.

Alice Gaustad, Miljødirektoratet

14:40

Hvordan etterleve krav til sikker utkobling for nettstasjon og stikkledning?

Har dere kontroll på om dere etterlever krav til sikker utkobling? Målet med foredraget er å opplyse om hva sikker utkobling innebærer og om de «nye» kravene som er kommet de siste årene. Dette er et av de sentrale temaene for tilsyn som DSB fokuserer på.

Martin Brandtun, REN

15:15

Pause

15:45

Transformatorer med forhøyet beskyttelse, hva og når bør det brukes?

Foredraget tar opp temaet rundt transformatorer med forhøyet beskyttelse, med fokus på hva det innebærer og når det bør benyttes. Vi vil diskutere de tekniske egenskapene som skiller disse transformatorene fra standardmodeller, samt hvilke krav og forhold som tilsier at de bør anvendes i ulike situasjoner. Videre vil vi se på praktiske bruksområder, sikkerhetsaspekter og hvordan forhøyet beskyttelse kan bidra til å møte spesifikke utfordringer knyttet til driftssikkerhet og miljømessige hensyn

Jørn Berntzen, Elvia

16:05

RENblad 6017 og 6020, tabell over LS-kabler fra transformator, forutsetninger og bruk

RENbladene gir viktig veiledning for valg og bruk av lavspenningskabler fra transformatorer. Vi skal se nærmere på tabellen over LS-kabler, hvilke forutsetninger som ligger til grunn.

Marius Engebrethsen, REN

16:25

RENblad 9120 med relevanse for ombygging av NS

I dette foredraget skal vi gå gjennom den nyeste versjonen av RENblad 9120, som omhandler midlertidig forlagte kabler med spenning fra 0,24 til 24 kV. Ved bruk av RENbladet, samt et spesifikt risikovurderingsskjema, benyttes en metodikk som vil bidra til å forenkle, systematisere og standardisere planleggingen og gjennomføringen av ombyggingsprosjekter. DSB har spilt en viktig rolle i utarbeidelsen av RENbladet. I foredraget vil vi også gå gjennom når det er nødvendig å søke om dispensasjon, samt hvilket innhold en slik søknad bør ha.

Einar Nilsen, REN

16:45

Oppsummering og slutt på dag 1

Bjørn Inge Oftedal, REN

19:00

Middag

Foredragsholdere

Bilde av Kåre Espeland

Kåre Espeland

Avdelingsleder Stasjoner og kabelnett, REN

Kåre Espeland er avdelingsleder i REN og leder for faggruppe rettigheter.

Bilde av Marilyn Marskar

Marilyn Marskar

Senioringeniør, NVE

Marilyn Marskar jobber i seksjon for arealplan i NVE og gir uttalelser til arealplaner og dispensasjonssaker. Hun veileder kommunene i hvordan de kan ta hensyn til flom- og skredfare, unngå skader fra overvann, samt ivareta vassdragsmiljø og energianlegg. Det innebærer tett kontakt med kommuner og andre myndigheter. Marilyn har tidligere jobbet i Statkraft som rådgiver innen vannkraftkonsesjoner, samt har flere års erfaring med kommunal saksbehandling innen landbruk, plan og byggesak. Marilyn er utdannet naturforvalter fra Ås.

Bilde av Torstein Eivindstad

Torstein Eivindstad

Advokat, Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig

Torstein Eivindstad jobber som advokat i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiigs nettavdeling hvor de yter juridisk bistand til en stor andel av landets nettselskaper. En stor del av Torstein sin bistand knytter seg til ekspropriasjon og skjønn. Han har ført ca. 15 saker for skjønnsretten, og bistår løpende i flere grunnervervsaker, hvorav flere gjelder nettstasjoner – enten alene eller sammen med andre nettanlegg.

Bilde av Jørn Berntzen

Jørn Berntzen

Prosjektleder distribusjonsnett, Elvia

Jørn Berntzen er prosjektleder i Elvia AS og har over 47 års erfaring innen bygging, drift og vedlikehold av Distribusjonsnett. I Elvia leder han to faggrupper, Nettstasjoner og DN kabel, samt at han også er med i faggruppene Distribusjonstransformatorer og DN luft. Har vært med i REN siden starten og sitter i dag i faggruppe Nettstasjon og kabel. Er også med i hovedfaggruppen i REN.

Bilde av Henrik Drangevåg

Henrik Drangevåg

Prosjektingeniør, BKK

Henrik Drangevåg har jobbet som energimontør fra 2015-2021, deretter arbeidsplanlegger fra 2021-2023. Videreutdannet ved Bergen tekniske fagskole fra 2021-2024. Har jobbet som prosjektingeniør siden 2023.

Bilde av Bjørn Inge Oftedal

Bjørn Inge Oftedal

Prosjektleder, REN

Bjørn Inge Oftedal er prosjektleder med nesten 7 års fartstid i REN. Her har han en sentral rolle i å lede og utvikle prosjekter innen energibransjen. Han har tidligere hatt stillinger som senioringeniør og salgsleder hos Trotan AS, fagsjef i Siemens Energy , hvor han opparbeidet seg over 11 års erfaring med ledelse og teknisk ekspertise og Trondheim Energiverk med 10 år innen prosjektering og drift.

Bilde av Alice Gaustad

Alice Gaustad

Fagdirektør, Miljødirektoratet – Klimaavdelingen

Alice Gaustad har lang erfaring innen miljø- og klimapolitikk og har jobbet med disse temaene i flere tiår. Hun har særlig ekspertise på regelverk knyttet til fluorholdige klimagasser, et felt hun vil belyse i sitt innlegg.

Bilde av Martin Brandtun

Martin Brandtun

Prosjektleder, REN

Martin Brandtun er prosjektleder hos REN, med 5 års erfaring i nettbransjen, og 8 års erfaring i olje og energi bransjen.

I oljebransjen jobbet han i små og store modifikasjonsprosjekter som prosjektingeniør, og gruppeleder onshore, og offshore.

I REN jobber han med fagområdene Tilknytning, og LS nett, og har produktansvar for tilknytningsverktøyet Ledning og budsjetteringsverktøyet Kalkyle.

Bilde av Marius Engebrethsen

Marius Engebrethsen

Prosjektleder i REN

Marius Engebrethsen er prosjektleder med over 9 års erfaring i REN. Her har han ansvaret for kabelnett og verktøyet Grøft, i tillegg til å lede komplekse prosjekter innen energibransjen. Tidligere har han hatt roller som prosjektleder og konsulent hos både Nettpartner Prosjekt AS og Statnett SF, og har samlet bred erfaring fra ulike ledd i energisektoren.

Marius har en sterk akademisk bakgrunn, med en Master of Science i Electrical Energy Engineering fra NTNU (2005-2010) og en bachelorgrad i økonomi fra Universitetet i Bergen (2011-2017).

Bilde av Einar Kirkhus Nilsen

Einar Kirkhus Nilsen

Prosjektleder, REN

Einar Kirkhus Nilsen jobber som prosjektleder i REN, avdeling «Stasjon og Kabel». Han har over 13 års erfaring med prosjektering og prosjektledelse innen distribusjons- og regionalnett. Tidligere har han hatt rollen som «Fagansvarlig Nettstasjon og Kabel» i nettselskapet Fagne.

Bilde av Stein Olav Kjerland

Stein Olav Kjerland

Prosjektingeniør, Glitre Nett

Stein Olav Kjerland er prosjektingeniør i Glitre Nett. Han har vært ansatt siden 2019, og jobber med prosjektering av distribusjonsnett og vedlikehold av nettinformasjonssystemet NETBAS. Han en fagperson i Glitre Nett for tilknytning av solceller. Tidligere har han jobbet med bygg- og energiteknikk, blant annet hos Kompakt Hus AS, hvor han utviklet energieffektive bygningselementer.

Stein Olav har utdanning innen elektronikk, flymekanikk, nautikk, bedriftsøkonomi og fornybar energi

Bilde av Sindre Winsnes Nordhagen

Sindre Winsnes Nordhagen

Kraftnettplanlegger, Arva

Sindre Winsnes Nordhagen jobber som kraftnettplanlegger med områdeansvar i Arva AS, og har 7 års erfaring fra bransjen. Han er utdannet sivilingeniør energi og miljø ved NTNU. I arbeidslivet jobber Sindre med kraftsystemanalyse, kundekontakt, strategi og metodikk. Dette synes han er interessant i en bransje med store endringer.

Bilde av Torfinn Årdalsbakke

Torfinn Årdalsbakke

Forretningsutvikler, Eidsiva Vekst

Torfinn Årdalsbakke er forretningsutvikler i Eidsiva Vekst og har over ni års erfaring med arbeid med kraftelektronikk, styresystemer og store energilager. Han har jobbet i åtte år med å sette i drift, optimalisere og drifte noen av norges største nullutslipps fergesamband før han de siste to årene har tatt med seg erfaringen om kraftelektronikk og styresystemer fra marinebransjen over til nettbransjen. I sitt foredrag vil Torfinn dele erfaring og kompetanse om hvordan kraftelektronikk og energilager kan brukes for å styrke nettet både for å tilknytte mer last i dagens nett, bidra til å opprettholde kraftbalansen i nettet og øke nettets oppetid.

Bilde av Øyvind Slethei

Øyvind Slethei

Prosjektleder, REN

Øyvind Slethei er prosjektleder i RENs avdeling «Forvaltning og Luft» og har ansvar for fagområdet «vedlikehold».

Han har over 25 års erfaring med prosjektering og prosjektledelse innen distribusjonsnett. Før han begynte i REN i 2019, arbeidet han i et nettselskap med prosjektering, dokumentasjon, drift, vedlikehold og prosessutvikling.

Bilde av Olav Hårstad

Olav Hårstad

Leder Bygging, Tensio

Olav Hårstad er seksjonsleder Bygging med lang erfaring i bransjen fra forskjellige stillinger innenfor planlegging og prosjektering av nettanlegg. De siste årene som leder.

Bilde av Magne Solheim

Magne Solheim

Daglig leder, REN GIS-Beredskap

Magne er daglig leder for REN GIS-Beredskap, og har 20 års erfaring fra ulike samarbeidsprosjekter innen beredskap for nettbransjen. Han har tidligere jobbet i BKK med nettstasjon og kabel, og var med REN helt fra oppstarten i 1999.

Praktisk gjennomføring

Arrangementet gjennomføres som et fysisk arrangement på Radisson Blu Royal Hotel i Bergen.

Avbestillingsregler

Frist for gebyrfri avbestilling er 30 dager før start. Ved 30-7 dager før arrangementets begynnelse refunderes 50 %. Ved mindre enn 7 dager før arrangementets start gis det ingen refusjon. Det gis ingen refusjon mot enkeltmåltider som ikke benyttes. Hoteller har egne regler for avbestilling.

REN har ingen erstatningsansvar ved hendelser utenfor REN sin kontroll slik som streik, lockout, naturkatastrofer, terror eller andre uforutsette hendelser.