REN har i samarbeid med SINTEF Energi utviklet en Effektberegningskalkulator
Effektberegningskalkulatoren fra REN er et nytt verktøy under utvikling for å støtte nettselskaper i å estimere energi- og effektbehov ved tilknytning av nye boligkunder. Verktøyet utvikles i IPN-prosjektet FORSEL i samarbeid med SINTEF Energi og lanseres som en første prototype-versjon i 2025.
Publisert 14. april 2025
Formål og brukstilfeller
Kalkulatorens hovedformål er å gi nettselskapene en mulighet til å etterprøve innmeldt effektbehov fra utbyggere. Verktøyet retter seg i første versjon mot boligbygging og fokuserer på å estimere maksimalt effektbehov – uttrykt som gjennomsnittlig timesverdi (kWh/h) – samt årlig energibehov. Denne informasjonen kan benyttes i dialog mellom nettselskap og kunde om tilknytning av forbruk, for å unngå overdimensjonering og for å forstå konsekvensene av tilknytningen. Kalkulatoren er best egnet for vurderinger på fordelingstransformator-nivå, ikke for stikkledninger eller overbelastningsvern.
Datadrevet metodevalg
Metodikken bak kalkulatoren er datadrevet og bygger hovedsakelig på statistiske analyser av AMS-måledata fra husholdninger. I stedet for detaljerte modeller for enkeltbygg som krever inngangsdata som brukeren ikke har tilgang til, benytter verktøyet segmentering av tilgjengelige måledata etter boligtype, oppvarmingsform og elbillading.
Temperatur og geografisk tilpasning
Metodikken fokuserer på å fange opp de antatt viktigste faktorene for energi- og effektbehovet i bygningene: Oppvarmet areal og klima (temperatur). For å hensynta klimaforskjeller benyttes historiske temperaturdata fra værstasjoner nær det aktuelle området. Estimater for energibehov og makslast korrigeres i henhold til lokalt klima, noe som gir økt treffsikkerhet i modellen, selv om enkelte geografiske områder kan ha høyere usikkerhet, f.eks. der topografi eller klima varierer kraftig.
Effektbehov for husholdninger inkludert elbillading
Effektbehovet for husholdninger estimeres blant annet ved bruk av Velanders formel, som på en enkel måte fanger opp sammenlagringseffekten innad i hver husholdning og mellom husholdninger som bidrar til å redusere den aggregerte makslasten. Sammenlignet med tradisjonell bruk av formelen er den forbedret for å ta hensyn til flere typer husholdninger, en valgmulighet for at energibehovet til oppvarming dekkes gjennom fjernvarme, og ved å legge til bidrag fra elbillading. For hjemmelading av elbil benyttes stokastiske simuleringer og kurvetilpasning for å modellere samtidighetsfaktorer. Effektberegningskalkulatoren gir også ut lastkurver for hvordan aggregert makslast og de enkelte bidragene typisk vil variere i løpet av døgnet.
Validering og veien videre
Det faktiske, målte effektbehovet til kundene vil alltid ha tilfeldige variasjoner, og det høyeste målte effektbehovet vil variere mellom ellers like kunder og mellom ellers like år. Presisjonen i estimatet vil øke når antall enkeltkunder øker. Samlet sett er metodikken konservativt utformet, og det forventes at kalkulatoren heller vil overestimere enn underestimere effektbehov. Metodikken og verktøyet er testet gjennom fagfellevurdert publisering og brukertesting, men validering er en kontinuerlig prosess som vil fortsette gjennom bruken av prototypeversjonen som nå er lansert. Erfaringer og tilbakemeldinger fra bruken vil bidra til forbedringer og videreutvikling av verktøyet planlagt senere i 2025.
Nysgjerrig? Kalkulatoren lanseres på et gratiswebinar 28 april! Meld deg på i dag for å lære mer om kalkulatoren.
Vurdering av effektbudsjett er et av mange spennende tema som belyses på Temadager Tilknytning i mai. Dette er et viktig arrangement å få med seg dersom du jobber med tilknytning.
Annonse
