Juss-nytt: Anleggsbidrag og svingninger i valutakurser og råvarepriser

Nettselskaper møter utfordringer knyttet til prissvingninger og valutasikring når nettanlegg skal anleggsbidragsfinansieres, særlig med tanke på 15 %-regelen i kontrollforskriften. Gjennom tydelige rutiner og korrekt dokumentasjon kan risikoen håndteres på en måte som ivaretar både regelverket og kundenes valg.

Publisert 11. november 2024

Robin Jakobsen

Simonsen Vogt Wiig

Nettselskapene må i mange tilfeller kjøpe inn nettanlegg som i sin helhet, eller for deler, avhenger av faktorer som svinger i pris.

Typiske eksempler er råvarepris på sjøkabler, typisk kobber, med lang leveringstid, og faste priser i utenlandsk valuta. I det førstnevnte tilfellet settes ikke prisen før råvaren er kjøpt inn, mens valutasvingninger påvirker den endelige prisen i norske kroner.

Isolert sett er dette vanlige faktorer som de fleste norske bedrifter må forholde seg til. Men, for nettselskapene kompliseres saksforholdet i de tilfellene det aktuelle anlegget skal anleggsbidragsfinansieres. Det er selvsagt mulig å benytte seg av vanlige mekanismer som tidlige innkjøp og “hedging”, men i mange tilfeller er dette ikke praktisk eller ønskelig av andre årsaker.

Utfordringene oppstår på grunn av 15 % regelen i kontrollforskriften § 16-11. Er det noen vei “rundt” dette problemet, og som også er innenfor regelverket?

Ja, men det krever en del bevisste valg på nettselskapets side.

Nøkkelen er å etablere egne nøytrale og likebehandlende rutiner for innkjøp når nettanlegg skal anleggsbidragsfinansieres.

Vi anbefaler at nettselskapene ber om fast pris fra leverandører i alle tilfeller der prisen avhenger av en underliggende variabel. Dette presenteres så for nettkunden som en del av anleggsbidraget. Dersom kunden selv uttrykkelig velger ber om å få variabel pris så er dette mulig å få til, og slik at eventuelle overskridelser utover 15 % beror på “kundens forhold”.

Dette må imidlertid settes opp korrekt i anleggsbidragsavtalen, og hele prosessen må være sporet slik at det er mulig å dokumentere at kunden selv tok et opplyst og bevisst valg.

Dette kan vi i SVW bistå med.

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og REN har inngått en meget gunstig samarbeidsavtale. Avtalen gir nettselskapene en rekke fordeler, av både faglig og økonomisk art.

Opplysninger om samarbeidsavtalen og nettselskapenes fordeler finner du her.

Bilde viser kontaktpersoner i Simonsen Vogt Wiig