REN Linjeberedskap – et mulig samarbeid for økt beredskap
Ekstremvær, økt belastning og nye trusler setter strømnettet på prøve – nå samler bransjen krefter for å styrke beredskapen. Gjennom felles ressurser, kompetanse og materiell skal vi sikre raskere feilretting og et mer robust linjenett for fremtiden.
Publisert 10. mars 2025
Sikrer strømnettet mot fremtidens utfordringer
Vi opplever stadig oftere ekstremvær med mer nedbør på kortere tid som medfører fare for oversvømmelser, ras, økte vindstyrker og temperatursvingninger som har innvirkninger på linjenettet. I tillegg skal de eksisterende ledningene utnyttes bedre ved å belastes hardere over lengre tid. Ledninger temperaturoppgraderes, og det er i dag mer vanlig å kjøre en ledning på 80-100 graders ledertemperatur. Samtidig lever vi i en verden med et stadig økende trusselbilde med hensyn til krig, konflikter og terror. Opprettholdelsen av energinettet er en sentral del av Norges totalberedskap. Uten strøm stopper alt opp. PST peker konkret på at de anser at sabotasje av Norsk infrastruktur er sannsynlig i løpet av 2025
På oppfordring fra flere av Norges største nett- og energiselskaper, har vi satt i gang prosjektet REN Linjeberedskap.
Det andre møtet med et utvalg nettselskap er avholdt, og det er kommet positive tilbakemeldinger. I neste runde skal konsept for felles beredskap diskuteres videre, og prosjektet skaleres. Vi må i fellesskap med deltakende selskap avgjøre hva slags beredskapsmaster og hvor mange, hva slags linjemateriell og hvilke linetyper som bør anskaffes.
Beredskapsgruppe for rask feilretting
Når beredskapsmastene er på plass, ønsker vi å organisere en gruppe med energimontører som ved en aktuell feilsituasjon skal kunne fristilles fra sitt daglige virke for å bistå med feilretting der det trengs. Dette må skje i et samarbeid mellom nettselskapene som deltar og interesserte entreprenører. Vi tenker det er en stor fordel at denne gruppen består av flest mulig entreprenørselskap og nettselskap, slik at kompetansen på bygging av beredskapsmastene deles ut til flest mulig. Personell som har deltatt på øvingssamlingene vil i feilsituasjoner kunne fungere som lagbaser for montører som ikke har vært med på trening. Den siste hendelsen med uvær nord i landet viser tydelig at det er hensiktsmessig å samarbeide på tvers av landsdeler. Vi vil også arrangere årlige samlinger hvor montørene møtes for å utbedre et fiktivt linjehavari ved å sette sammen og montere beredskapsmaster. På denne måten vil prosjektet kunne bidra til å rette større havarier raskere, og å sørge for at personellet er kjent med mastetypene for å unngå arbeidsulykker.
Annonse

Erfaringer fra tidligere havarier
Eivind Huse fra BKK presenterte på Regionalnettsdagene i 2024 et feiltilfelle på Voss. To vinkelforankringsmaster og en bæremast knakk samtidig. Erfaringene BKK gjorde seg etter episoden, var at de hadde for få ressurser med rett kompetanse. BKK hadde materiell til å utbedre havariet, men hadde det vært mer omfattende, ville det blitt vanskeligere. De andre utfordringene som møtte feilretterne, var prosjektering av belastningen på reservemastene. Innlegget til Eivind kan lastes ned her, men vi anbefaler å få det live på Temadager Luftnett 25-26 mars i Trondheim.
Det er slike ekstreme mastehavarier dette prosjektet skal bidra til å kunne løse raskere, mer effektivt og på en sikker måte.
SkatteFUNN-søknad og videre fremdrift
REN søker i disse dager om SkatteFUNN for støtte til å utvikle prosjektet «Optimal linjeberedskap».
Er du og ditt selskap interessert i å være med i prosjektet, eller ønsker du mer informasjon? Svar gjerne på spørreundersøkelse nederst i artikkelen. Den er delt inn i kategorier for leverandører, energiselskap og entreprenører.
Bli med i prosjektet!
Frist for å melde seg på prosjektet er 26. mars slik at vi vet hvilke som ønsker å være med videre når Temadager Luftnett arrangeres.
Vi ønsker innspill til prosjektet velkommen, og slik vi ser det, er dette et vinn-vinn-prosjekt, som blir bedre jo flere som deltar – alle som eier luftledninger i regionalnettet, alle som bygger disse og leverer materiell.
Vi tror dette blir et spennende prosjekt som både fører til ny kunnskap, til muligheter for mer effektiv beredskap og grunnlag for beredskapsavtaler på kommersielle vilkår. Med trusselvurderingene som kan leses her friskt i minnet, tror vi det er fornuftig å samarbeide om prosjektet, og hvis vi ser til Sverige så har de allerede mastemateriell og mannskap på plass. Akkurat nå jobbes det med «1000 hjältar projektet» som det kan leses mer om her.
Annonse
