Stikkprøvekontroll av elmålere 2025
Stikkprøvekontrollen av elmålere for 2025 er i gang. Målet er å sikre kostnadseffektiv og pålitelig kvalitetskontroll av målere i hele landet.
Publisert 19. mars 2025
Datagrunnlag og forberedelser
Forberedelsene til stikkprøvekontrollen av elmålere starter allerede i desember året før kontrollen.
Første steg er å samle inn målerdata fra nettselskapene. Noen få nettselskaper har svært god kontroll på dataene sine, mens andre har noe å gå på. Denne gangen leverte 21 % av selskapene et datasett uten feil eller mangler, en liten forbedring fra året før.
Når alle data er mottatt og stikkprøvedatabasen PMAS er oppdatert, starter arbeidet med å gruppere elmålere på tvers av selskapsgrenser.
Betydningen av store kontrollgrupper
Stikkprøvekontroll koster, og derfor er det viktig å gjøre kontrollene mest mulig kostnadseffektive. Jo større kontrollgruppene er, desto mindre er andelen målere som må hentes inn for testing. Store kontrollgrupper gir dermed lavere kostnad pr måler i kontrollgruppen.
Siden kontrollen er basert på stikkprøver, vil det alltid være en risiko for feil konklusjon. En kontrollgruppe med «svake» målere kan bli godkjent, og en god gruppe kan i verste fall bli forkastet. Statistisk sett vil en større gruppe ha lavere risiko for feil avgjørelse, gitt samme feilrate.
I tillegg reduserer store kontrollgrupper risikoen for at enkeltmåleres tilfeldige feil påvirker hele gruppens resultat.
Status og erfaringer fra kontrollordningen
or 2025 er 124 172 elmåleregruppert for kontroll, fordelt på 7 kontrollgrupper. Av disse er 767 elmålere trukket ut til kontroll. Kriteriet for gruppering i samme kontrollgruppe er at målerne er like og produsert innenfor samme 3-årsperiode.
Kontrollen for 2025 er nå godt i gang. Per 14. mars er 107 elmålere testet og godkjent. Fristen for ferdig testing og rapportering er 1. juni 2025.
Kontrollordningen for elmålere ble gjenopptatt etter at AMS-utbyggingen var fullført. Siden 2019 har omtrent 3,1 millioner elmålere vært omfattet av RENs kontrollordning. Så langt har kun enkeltmålerne feilet i testene – ingen kontrollgrupper har blitt forkastet som følge av disse feilene.
Annonse
